Sammandrag Jukola 2013

Jukola 2013

 

Den sextonde juni 2013 avgjordes Jukola kaveln, eller Jukola-viesti som det heter på allmänt tungomål. I år var favoritlaget de finska lejonen från staden Joensuu, nämligen Kalevan Rasti.Men i Jukola kan allting hända. Även det som ingen tror ska hända.

Hedlund productions välkomnar er till Jukola sammandraget 2013!

 

 

Sträcka 1

Klockan 22:00 svensk tid gick starten för årets Jukola. Första sträckan är en transportsträcka för att garantera att ens egna lag ska kunna vara med länge utan att behöva stressa. Det är inte mycket som händer i skogen, förutom att det skiftas placeringar i klungorna efter varje radiokontroll. Först in i mål på första sträckan var Andreaz kyburz, som springer för Tullinge SK. Med i den första klungen in fanns såklart en del topplag med. För att nämna några, Kalevan Rasti, Kristiansand OK, IFK Mora, Vaajakosken Terä m.m. Men många topplag har också gjort misstag. Halden SK springer bort sig, Hiidenkiertäjät springer bort sig, IFK Lidingö springer bort sig och Turun Metsänkävijät springer bort sig m.fl. fyra minuter till täten är inga problem att plocka in på ett par sträckor, men de har satt sig i en knepig situation.

 

Sträcka 2

Ungefär en timme efter startskottet växlas andrasträckan ut. Nu börjar det spricka upp i täten. Kalevan Rasti och Kristiansand OK är de två topplagen som drar ifrån någorlunda ifrån resten av lagen. In mot växling har de två lagen skaffat sig en ledning på 1:11 minuter ner till Ok Linne och Jan Troeng. Halden fortsätter att tappa mot täten och är 6:25 minuter efter vid växlingen. Två lag som ramlat ner i resultatlistan rejält är IFK Lidingö och Tullinge SK och är cirka 10 minuter(!) efter täten. Än är det inte kört, men jag tror de önskat efter bättre öppning än denna. Mer än så händer det inte.

 

Sträcka 3

Tredje sträckan, som också är den längsta nattsträckan, kom att bli underhållande. Lagen bakom täten börjande nu att röra sig sakta framåt. Det såg länge ut som att Kalevan Rasti skulle dryga ut sin ledning när Phillippe Adamski långsamt drog ifrån. Ett lag som fullständigt sprang bort sig var Hiidenkiertäjät, som efter en ödesdiger bom växlade 7 minuter efter KR och 6 minuter efter första klungan. Men bakom täten var ett lag i rörelse. Från att vara 3:52 efter på placering 34 vid växling är de endast 1:26 efter och växlar som lag nummer 5. Det är självfallet Ärla IF och Karl Walheim som har stått för denna upphämtning. Han hade även snabbast tid av alla på sträckan, sen kan man även ta med gaffling och då blir det väl +- drygt 40 sek. Men snabbt gick det. Efter att jag sett detta spektakel la jag mig i sängen och sov. Men jag tror att natten var spännande för den vakna.

 

Sträcka 4

Fjärde sträckan är det två lag som håller ihop ute i skogen. Det ena är såklart Kalevan Rasti och det andra är OK Linne, som med Rasmus Andersson vid kartan plockade in avstånder fram till Kalevan Rasti redan innan första radion. Ett lag som fortsatt är med i striden är underdogsen Ärla IF, som verkar prickat in de första sträckorna helt rätt. De växlar som 3:a, 1:48 efter tätduon. Vid den här tiden (runt 04:00) hade min broder i Finland ring hit till Köping, för att berätta detta. Något som misslyckades när mobiltelefonerna var på ljudlöst, men det hade varit kul att få höra segerhistorier om hur Ärlas killar tämjt den finska skogen.

Åter till ämnet.Under sträcka fyra hände inte ett piss. En bom här och en annan där men inga lag gjorde något katastrofalt.

 

Sträcka 5

Femte sträckan och den första dagsträckan/gryning. Här är bara pannlampan till för topplagen. Återigen har Kalevan en lucka på dryga minuten, men i orienteringskretsar är det en enda liten bom. Men den kom aldrig. OK Linne tappar dryga minuten till Jan Prochazka men David Lingfors springer ändå exemplariskt och växlar ut OK Linne som 4:a. Ärla If är fortfarande med i och jagar, endast 1:50 efter Kalevan på en 6:e plats. Annars är sträcka fem ganska värdelös och tråkig.

 

Sträcka 6

Sjätte sträckan är den sträckan där avstånden blir större tidsmässigt och klungorna blir färre. Jukola verkar bli Kalevans kavle detta år då de har varit i ledning nästa hela tiden. Men strax bakom har SNO rört på sig och är uppe på en andraplats. Lite för många småmissar gjorde dock att avståndet till första positionen ökade istället för att minska.  Halden har också hittat tillbaka någorlunda och är femma vid växling. Ett lag som verkligen inte haft sin natt/gryning/dag är Malung skogsmårdarna. Förra årets sensation och som växlande till sjunde sträckan 13:24 minuter efter täten.

 

Sträcka 7

  Den sjunde och sista sträckan på denna kavle kom att bli ett segervarv för Theirry Gueorgiou. Inget lag var i närheten att ens försöka hota Theirry. Kalevan Rasti vann Jukola som många runtom orienteringsvärlden först förutspådde, även om det skulle vara skönt med några andra lag som klev in och styrde upp det hela. Sedan starten har bara finska/norska/svenska klubbar vunnit varav den senaste svenska segern var 1992 när IK Hakarspojkarna vann. Avslutningsmannen hette då Johan Ivarsson och han plockade in cirka 1:30 på IFK Södertäljes Michael Wehlin och drygade ut ledningen till cirka en halvminut ner till tvåan Reijo Mattinen från Rajamäen Rykmentti.

Nåja, slut på lektionen och åter till Jukola sammandraget. Kalevan Rasti vann som sagt, 2:23 före Kristiansand OK och Hiidenkiertäjät finns på tredjeplatsen. Halden Kunde ändå knipa en fjärdeplats samtidigt som OK Linne föll i resultatlistan och slutade på en 17:e plats, 13:36 (!) efter segraren.

 

 

Sammandraget är slut för detta år. Hoppas ni haft en angenäm läsning för skrivandet har varit tidskrävande.

 

Oj justja, glömde nästan Venla kaveln. OK Pan-Åhus vann. Bästa svenska lag blev OK Linne på en tredjeplats.

 

 

//Vilden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0